Blog categories

Comments

Félnek a munkaadók a siketektől

Félnek a munkaadók a hallássérültek alkalmazásától. Nem alkalmaznak megváltozott munkaképességű, hallássérült munkavállalót a munkaadók, inkább kifizetik a rehabilitációs járulékot. A nagy munkáltató cégek egyszerűen félnek a hallássérültek alkalmazásától – derül ki a Munka-Kör Alapítvány éves felméréséből.

A legtöbb munkaadó elutasítja a siket és nagyothalló munkavállaló alkalmazását. A félelem okai: a munkaadókra ható előítéletek, tartanak a munkahelyi balesetektől, a munkavállaló betegeskedésétől, de leginkább a nem megfelelő szakmai képzettség és a kommunikációs akadály az elutasítás oka.

Az okok megszüntetésére több lépéses projektet indít az Alapítvány. Személyes megkeresés és érzékenyítés útján próbálja feloldani a munkáltatóban kialakult előítéleteket, széles körű tájékoztatást ad a hallássérült munkavállaló alkalmazásának előnyeiről, a foglalkoztatással járó kedvezményekről, legfontosabb feladata 2013-ban is a kommunikációs akadályok lebontása, a hallássérültek jelnyelvi és szakmai képzése.

A hallássérültek tudnak és akarnak is dolgozni, ám ezt a munkáltatók nem ismerik el. Ezért végez a legtöbb hallássérült rangon aluli munkát (árufeltöltés, betanított és szakmunka)

A hallássérültek elhelyezkedését 10 éve segítő szervezet, több mint 3 000 fő nyilvántartott, súlyosan fogyatékos/megváltozott munkaképességű álláskeresővel tartja a kapcsolatot. 2011-ben 2012-ben az Alapítvány helyezte el a nyílt munkaerő-piacon a legtöbb hallássérültet.

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-image: url(http://munkakor.limelabsinteractive.com/wp-content/uploads/2018/07/alapert_ht01.jpg);background-color: #c9c9c9;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 200px;}