Nagy örömünkre szolgált, hogy a 2019-es évben elnyertük a főváros környezetvédelmi pályázatát, amit a társasházak környékén levő kertek gondozására és zöldítésére írtak ki.

Ez esetünkben azért is különösen fontos, mert mi, a Munka-Kör Alapítvány a Hallássérültekért civil szervezet olyan kollégákkal dolgozunk, akik vagy fogyatékossággal élők, ritkább esetben megváltozott munkaképességűek (jelenleg 26 fő). Nekik korlátozott tapasztalatuk van az élet számos területén; vagy azért, mert nem látnak, vagy azért, mert nem hallanak, vagy mert négy fal között nőttek fel, vagy a mozgásukban is korlátozva vannak.

Emiatt a környezettudatosságuk, a környezetismeretük és a környezet rendben tartásával kapcsolatos tapasztalatuk nagyon kevés, akkor is, ha történetesen vidéken élnek. Nagyon fontos számunkra, hogy kapjunk olyan támogatási lehetőséget, ami részben eszközökre, beszerzésekre vonatkozik, ami megkönnyíti a munkánkat. Másrészt olyan növényeknek vagy tápanyagoknak, földnek a biztosítását jelenti, ami az egyébként nagyon elsavasodott talajnak a javítására szolgál.

Mivel itt egy elég jelentős területről van szó, több mint 1000 m²-ről, így ennek a folyamatos gondozásához fűmag, trágyák, műtrágyák és egyéb kertészeti anyagok kellenek. Alapítványunk munkatársai számára a kert az egyik lehetséges gyakorló telep, tapasztalatszerzési és gyakorlási szempontból.

A projekt céljai voltak

  • a szilárd hulladék csökkentése, a levegőminőség és vízminőség javítása akciókkal és szemléletformálással;
  • a tudatos és megfelelő vízgazdálkodási szemlélet erősítése;
  • a fővárosi zöldterületek létrehozása, megújítása, megfelelő gondozása, biológiai aktivitás, sokféleség növelése; valamint
  • budapesti helyi védett természeti területeken akciók és szemléletformálás.