A fogyatékossággal élő személyek, közöttük halláskárosodottak is, munkába állásuk esetén a komplex minősítésükön szereplő BNO kódoktól függően jogosultak lehetnek személyi, és / vagy családi adókedvezményre.

Adókedvezmények

A fogyatékossággal élő személyek, közöttük halláskárosodottak is, munkába állásuk esetén a komplex minősítésükön szereplő BNO kódoktól függően jogosultak lehetnek személyi, és / vagy családi adókedvezményre.

Súlyos fogyatékossági adókedvezmény

A személyi adókedvezmény alanyi jogon jár, és összege a minimálbér 5%-ának felel meg, melyet a minimálbér bruttó összegéből számítanak ki. (Ez 2019-ben 7450 Ft.) Havonta lehet igénybe venni, de csak azon hónapokban, melyek ideje alatt a súlyos fogyatékosság ténye fennáll. A jogszabályok pontosan meghatározzák, melyek azok a betegségek, melyek után jár személyi adókedvezmény.

A kedvezményt év közben is igénybe lehet venni. Ebben az esetben a munkahelyen be kell adni egy nyilatkozatot, amelyben kérni kell, hogy bérszámfejtéskor ezt vegyék figyelembe; így a nettó bér emelkedni fog.

Ha úgy dönt, hogy csak az adóbevallás ideje alatt venné igénybe a kedvezményt, erre is van lehetőség. Ennek előnye, hogy ilyenkor a munkáltatója nem szerez tudomást a betegségéről. Ha ezt választja, akkor az adóbevallásában kell jelezni ilyen irányú igényét. Az adóvisszatérítést a NAV az adóbevallás beérkezését követő 30 napon belül fogja visszautalni, egy összegben.

Családi adókedvezmény

A családi adókedvezményt az tudja igénybe venni, aki személyi jövedelemadó-köteles jövedelemmel, pl. munkajövedelemmel rendelkezik.

A kedvezmény az az összeg, ami a személyi jövedelemadó alapot csökkenti; tehát a bruttó munkabért csökkenti a kedvezmény, és ezáltal kisebb összeg után kell szja-t fizetni. A családi adókedvezmény az az összeg, amennyivel kevesebb személyi jövedelemadót kell fizetni, tehát ennyivel több pénz marad a zsebünkben, emelkedik a nettó bérünk.

A családi kedvezmény érvényesítésekor a kedvezményezett eltartott mellett az is figyelembe vehető, aki a családtámogatási törvény szerint a családi pótlék megállapításánál beszámításba került. Tehát a kérelemben feltüntethető, aki nappali, esti vagy levelező képzésben tanulói vagy hallgatói jogviszonyban áll, felsőoktatási intézményben első diplomáját készül megszerezni, és nem rendelkezik személyi jövedelemadó köteles jövedelemmel három egymást követő hónapon keresztül.

2019-ben az alábbiak szerint alakul a családi kedvezmény, mely az adóalapot csökkenti akkor, ha csak kedvezményezett eltartott van a családban:

  • egy gyermek esetén: 66 670 forint
  • kettő gyermek esetén: 133 330 forint
  • három, illetve több gyermek esetén: 220.000 forint gyermekenként

Források:
https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=a0900335.kor
https://zsebremegy.hu/adozas/csaladi-adokedvezmeny-osszege-igenylese/