Ismét nyertünk a Budapest Főváros Kormányhivatala Rehabilitációs Főosztály foglalkozó pályázatán, így lehetővé vált, hogy

a Munka-Kör Alapítvány újabb egy évig, 2019. december 31-éig folytathassa azt a munkát,

amit immáron tizennégy éve végez a hallássérültek munkaerő-piaci integrációjáért akkreditált foglalkoztatóként.

Idén is vállaljuk, hogy felkutatjuk azokat a munkaadókat, akik nyitottak arra, hogy megváltozott munkaképességű – hallássérült – álláskeresőknek adjanak munkalehetőséget.

2019-ben is várjuk azon Pest megyei hallássérült személyek jelentkezését, akik szeretnének dolgozni, de nem tudják, hogyan is kezdjenek hozzá a munkába állás feltételét jelentő iratok (komplex felülvizsgálat, rehabilitációs igazolások) megszerzéséhez, illetve akinek szüksége van egy hatékony (szóbeli vagy jelnyelvi) kommunikációs tréningre.

Hogyan boldogulnak a hallássérültek a munkaerőpiacon?

Ami a nyílt munkaerőpiaci helyzetet illeti, tapasztalatunk alapján azt tudjuk mondani, hogy bár az elmúlt években növekvő tendenciát mutatott a hallássérültek foglalkoztatottsága, még mindig vannak problémák. A nagyvállalati termelőegységek kötelékében nem sokáig maradnak meg a hallássérült munkavállalók, de ez megváltozna, ha a munkahelyen vagy a rehabilitációs központokban kérhetnék mentorok segítségét, hogy halló társaikhoz hasonlóan teljesíthessenek. A valódi integrációt mindkét fél folyamatos fejlődése és elfogadása jelenti.

A hallássérültek számára is közismert hangzó nyelvi akadályokból fakadó stressz számukra olyan mértékeket ölthet, ami pszichológus bevonását is szükségessé teheti.

Ennek elkerülése végett szükség lenne audiomentorok és munkaaszisztensek bevonása az iskolákban és a munkahelyeken egyaránt. A koordináció biztosítására egy, a jó gyakorlatokat terjesztő, a szakmai módszertani anyagok kidolgozásában is segítséget nyújtó rehabilitációs központ volna a legmegfelelőbb szerv.