A gazdasági válság következtében a megváltozott munkaképességű munkavállalók munkavállalási esélyei jelentős mértékben csökkentek, mert a munkaadók igényei megváltoztak.

A súlyosan fogyatékos hallássérült munkavállalókat fel kell készíteni – tanácsadással vagy célzott oktatással – a megváltozott körülményekre, amelyekről ugyan tudomásuk van, de nem tudják felmérni azok jótékony hatásait; olyan területen szeretnének elhelyezkedni, ahol egyedül semmi esélyük nem lenne.

 

Ennek oka legfőképpen az, hogy az ő anyanyelvük nem a magyar nyelv szókincsét, hanem a jelnyelvét tartalmazza, amely nagy mértékben nehezíti a szocializálódásukat, integrálódásukat. Ebből pedig nagyon sok feladat következik, például a jelnyelvi szolgáltatás kiszélesítése, a szakmai kompetenciák növelése, az elérhetőséget úgy szintén – ilyen értelemben

érdekképviseleti teendőket is el kell látnunk az illetékes szerveztek felé.

További hátrányt jelent társadalmi megítélésük, mivel beteg embereknek tartják őket, ami a vállalkozások költségeit növeli (betegszabadság vagy táppénzharmad révén).

Alapítványunk a munkaerő-piaci szempontból hátrányos helyzetű, megváltozott munkaképességű pályakezdő fiatalok, elsősorban hallássérültek munkába állását segíti elő integrált foglalkoztatás keretében. Tapasztalatainkat megosztjuk a hátrányos helyzetben lévő munkavállalók foglalkoztatására kész szervekkel, munkaadókkal és vállalatokkal, előzetes felmérések végzését a nálunk foglalkoztatottak továbblépését elősegítendő, a fogadókész szerveknél, munkaadóknál és vállalkozásoknál.