Magunkról

Tovább
Banner image

Beszámolók

Tovább
Banner image

Munkatársaink

Tovább
Banner image

A megváltozott munkaképességű munkavállalók munkavállalási esélyei manapság nem jók, a munkaadók igényei pedig megváltoztak. A súlyosan fogyatékos hallássérült munkavállalókat fel kell készíteni tanácsadással vagy célzott oktatással a megváltozott körülményekre, amelyekről ugyan van tudomásuk, de nem képesek megérteni azok jótékony hatásait.

Ennek oka legfőképpen az, hogy az õ anyanyelvük nem a magyar nyelv szókincsét, hanem a jelnyelvét tartalmazza, amely nagy mértékben nehezíti a szocializálódásukat, integrálódásukat. Ebből pedig nagyon sok feladat származik, például. a jelnyelvi szolgáltatás kiszélesítése, a szakmai kompetenciák növelése, és az elérhetőséget úgy szintén – ilyen értelemben érdekképviseleti teendőket is el kell látunk az illetékes szerveztek felé. További hátrányt jelent társadalmi megítélésük, mivel beteg embereknek tartják őket, ami a vállalkozások költségeit növeli (betegszabadság, ill. táppénz harmad révén.

Alapítványunk a munkaerő-piaci szempontból hátrányos helyzetű, megváltozott munkaképességű pályakezdő fiatalok, elsősorban hallássérültek munkába állását segíti elő integrált foglalkoztatás keretében. Tapasztalatainkat megosztottjuk a hátrányos helyzetben lévő munkavállalók foglalkoztatására kész szervekkel, munkaadókkal és vállalatokkal, előzetes felmérések végzését a nálunk foglalkoztatottak továbblépését elősegítendő, a fogadó kész szerveknél, munkaadóknál és vállalkozásoknál.

Az esélyegyenlőség érdekében tett erőfeszítéseink

 

A válság következtében a megváltozott munkaképességű munkavállalók munkavállalási esélyei jelentős mértékben csökkentek, a munkaadók igényei pedig megváltoztak. A súlyosan fogyatékos hallássérült munkavállalókat (akik sokszor olyan területen szeretnének elhelyezkedni, ahol semmi esélyük nem lenne) fel kell készíteni (tanácsadással vagy célzott oktatással) a megváltozott körülményekre, amelyekről ugyan van tudomásuk, de nem képesek megérteni azok jótékony hatásait.

Ennek oka legfőképpen az, hogy az ő anyanyelvük nem a magyar nyelv szókincsét, hanem a jelnyelvét tartalmazza, amely nagy mértékben nehezíti a szocializálódásukat, integrálódásukat. Ebből pedig nagyon sok feladat származik, pl. a jelnyelvi szolgáltatás kiszélesítése, a szakmai kompetenciák növelése, és az elérhetőséget úgy szintén – ilyen értelemben érdekképviseleti teendőket is el kell látunk az illetékes szerveztek felé. További hátrányt jelent társadalmi megítélésük, mivel beteg embereknek tartják őket, ami a vállalkozások költségeit növeli (betegszabadság, ill. táppénz harmad révén).

Alapítványunk a munkaerő-piaci szempontból hátrányos helyzetű, megváltozott munkaképességű pályakezdő fiatalok (elsősorban hallássérültek) munkába állását segíti elő integrált foglalkoztatás keretében. Tapasztalatainkat megosztottjuk a hátrányos helyzetben lévő munkavállalók foglalkoztatására kész szervekkel, munkaadókkal és vállalatokkal, előzetes felmérések végzését a nálunk foglalkoztatottak továbblépését elősegítendő, a fogadó kész szerveknél, munkaadóknál és vállalkozásoknál.