Általános információk a képzésről:
| Kurzus cím: Barista/ 40 óra | |
| A jelölt profilja: jó kézügyesség jó egészségi állapot személyes higiénia stressz tűrés jó csapat munka pontosság aprólékosság, lelkiismeretes munka rendszerező, szisztematikus munka képesnek lenni dolgozni a procedúrák figyelembevételével | |
| Elvárt tudás és kötelezettségek: alapismeret a különböző kávéfajtákról, minőségükről, az előkészítés módszereiről és az adminisztrációról a kávéfőzés különböző módjainak ismerete eszpresszó-alapú kávék főzésének ismerete alapismeretek a latte-ről és a cappuccino-ról vendégek kiszolgálása a kávé felszolgálás eszpresszó főzés, tejhabosítás a napi barista felszerelések tisztán tartása a kávégép takarítása naponta kávé őrlés /darálás és a darálók takarítása a legjobb minőségű termék kiválasztása áru rendelések a rendelt áruk ellenőrzése | |
| A képzés célja: (C1) – Az egészségi és biztonsági szabályok bemutatása és a minimum egészségügyi munka a bárban és kávézóban (C2) – A szükséges tevékenységek bemutatása a munkanap nyitása és zárása során a bárban /kávézóban (C3) – Alapvető információk biztosítása a kávé alapanyagok vonatkozásában (C4) – A kávé felszolgálás története (C5) – Kávéfajták, kávé szüretelés/betakarítás, kávépörkölés bemutatása (C6) – Az eszpresszó különböző elkészítési technikái a kávé felszolgálás alapjai (C7) – A barista eszközök és felszerelések alapvető működése (C8) – A kávégép tartozékainak bemutatása (C9) – A tejhabosítás technikáinak bemutatása 
 | |
| A képzés hatása a teljes programban | ¾   Tudás A tanuló:(W1) ismeri a bárban/kávézóban történő munka alapvető egészségügyi és biztonsági előírásait (W2) ismeri a kávéfelszolgálás szabályait(W3) ismeri a bár/kávézó nyitása előtti feladatokat, és tudja milyen feladatokat kell elvégezni zárás után(W4) ismeri a kávé áruismereti témakörét(W5) ismeri a felszolgálás alapvető szabályait egy bárban/kávézóban(W6) ismeri a különböző kávé alapú italok felszolgálásának módjait (W7) ismeri hogy hogyan kell tejhabot készíteni tejhabosítóban ¾     Készség (U1) kiválasztja és megnevezi a szervezet és a bár megfelelő működéséhez szükséges szabályokat és alkalmazza azokat a vendégek kiszolgálásában. (U2) különböző kávékat készít a bárban található aktuális italkínálat alapján (U3) kávé alapú italokat állít elő az előírt szabályok és az aktuális itallap alapján (U4) előkészíti a bárban a porcelán és üvegpoharakat, csészéket a napi használatra (U5) napi szinten előkészíti a bár eszközeit (kávéfőző, mosogatógép és más eszközök) a használatra, karbantartja és tisztítja őket. 
 ¾     Kompetencia: (K1) kreatív, nyitott a vendégek olykor változó igényeire, valamint a gasztronómiában alkalmazott új technológiák elsajátítására (K2) Tisztában van a vendégkiszolgálás megfelelő alapelveinek fontosságával, ami alapvető hatással van a bár pozitív megítélésére. (K3) helyesen felismeri és megoldja a feladatokat a vendégkiszolgálás valamint a kávé és tea alapú italok előkészítésének szintjén 
 | 
| A képzési program szerzője | Dariusz Serwatka, F&B Manager, Hotel HP Park Plaza-Wrocław | 
Képzési keret
| 1. Tematikus blokk: Bevezetés, 8h | |
| Témakörök | |
| 1. A kávé története 2. A kávégépek története 3. A kávészemek felismerése 4. A kávé betakarítás módszerei, gabona választás 5. Gabonaőrlés, kávé csomagolás, tárolás 
 | |
| A tematikus blokk kimenete | |
| Tudás | A tanulóknak ismernie kell: (W1) A kávé történetét (W2) A kávégépek történetét (W3) a barista szakma jellemzőit (W4) a támasztott igényeket, amik szükségesek a jelöltnek ahhoz hogy baristaként dolgozzon (W5) a kávék besorolása osztályozása (W6) az alapelveket amelyek a kávé csomagolásánál jelentkeznek | 
| Ismeret | A tanuló tud: A létező sztenderdekre alapozva a tanulóknak tudni kell a bariszta jellemzőit a munkavállalók igényeinek leírása a felszolgálás során Az alapvető kávé típusok leírása A kiválasztási szabályok leírása, kezelés, a kávébabok kiválasztásának leírása 
 | 
| Képesség | széles tudás a kávé főzésről kávé felszolgálásról széleskörű ismeretek amely szükséges amikor bárban /kávézóban dolgozunk 
 | 
| Munkamódszerek | |
| hagyományos oktatás gyakorlatok 
 | |
workshop-ok
| 2. Tematikus blokk: A kávéfőzés, 8h | |
| 
 kávéfőzés módszerei 8 óra | |
| témák a kávé a szűrőn át a kávégépbe kávé a mokkás kannába kávétípusok az expresszót alapul véve 
 | |
| A tematikus blokk kimenete | |
| Tudás | a tanulóknak tudni kell hogyan készítünk kávét a filteres kávégépből mik az alapelvei a filteres kávégépben való kávékészítésnek mik az alapelvei a kávégép használatának hogyan készítünk el egy kávét mokkás kannában mik az alapvető kávétípusok az expresszóra alapozva | 
| Ismeret | A tanulók képesek legyenek kávé készítésre egy filteres kávégépből kávé főzés kávéfőzőből kávéfőzés mokka kannából 
 | 
| Képesség | 
 milyen fajta kávék készíthetőek az expresszót alapul véve tisztában kell lenniük azzal hogy különböző kávék készíthetőek különböző eszközökkel képeseknek kell lenni az elkészített kávék felismerésére 
 | 
| Munkamódszerek | |
| hagyományos oktatás 
 | |
gyakorlatok, workshop-ok
| 3. tematikus blokk A kávéfőzőből történő kávékészítés technikái 8 óra 8h | |
| Témák | |
| a kávédaráló összeszerelése a kávéfelszerelések kezelése daráló, kávégép, A felszerelések /eszközök tartozékai 
 | |
| 
 Napi felszolgálás 
 | |
| Tudás | oktatási kimenete a tematikus blokknak a tanulónak tudni kell hogy kell megfelelően összeszerelni a kávédarálót fontos a kávé sűrűsége,amikor a kávégépben expresszót főzünk milyen más paraméterek hatnak még a főzött kávéra mik a kávéfőző használatának alapelvei és az expresszó gép alapjai hogy kell használni a kávégép biztonsági berendezését mik az alapvető lépések a kávégép tisztításakor használat után | 
| Ismeret | 
 a kávégép /daráló szétszerelése Az alapvető felszerelések műküdése a kávégép biztonsági felszerelésének korrekt használata megfelelő tisztítás használat után 
 | 
| Képesség | tisztában lenni az alapvető összeszerelési paraméterek kel és fontosságukkal a bariszta felszereléseknek 
 tisztában kell lenni a lehetséges hibákkal akkor, amikor kávét főzünk 
 | 
| Munkamódszerek | |
| 1. hagyományos oktatás 2. gyakorlatok 3. workshop-ok | |
| 4. tematikus blokk: Kávétípusok, 8h | |
| Topics | |
| kávétípusok tematikus blokk 4 8 óra expresszó meghatározása, jó keverés, a megfelelő minősége az espresso-nak espresso doppio Macchiato Espresso macchiato Latte macchiato Cappuccino Americano Mocha Art latte, art cappuccino Irish coffee | |
| A tematikus blokk kimenete | |
| Tudás | 
 oktatási kimenet a tanuló tudja hogyan főzzön megfelelően különböző típusú kávékat 
 | 
| Ismeret | a lista szerint a tanuló képes legyen azonosítgatni és értékelni a különböző kávékat a lista szerint 
 | 
| Képesség | A kávé kihatásaival az emberi testtel tisztában kell lennie A megfelelő kávéscsésze kiválasztásának fontossága a különböző kávé típusokhoz 
 | 
| Munkamódszerek | |
| 
 
 gyakorlatok, workshop-ok | |
| 5. blokk tejhabosítás, az elkészített kávé felszolgálása 8 óra 
 | |
| Témák | |
| a tej hőmérséklete mielőtt felhabosítjuk a tej zsírtartalma a habos tej öntési technikája a pohárba vagy csészébe a kész kávé felszolgálása 
 | |
| A tematikus blokk kimenetei | |
| Tudás | a tanuló tudja mi a megfelelő hőmérséklete és zsírtartalma a tejnek a habosításhoz és a gőzöléshez a kívánt hatás elérése hogyan habosítsunk megfelelően tejet cappuccino-hoz stb… hogyan öntsünk habosított tejet a pohárba latte esetében hogyan kell felszolgálni a sztenderdek szerint a vendégnek a kávét 
 | 
| Ismeret | 
 a tanuló képes legyen tejet habosítani tejet önteni a kancsóból tejet önteni a csészébe /pohárba a különböző típusú kávék korrekt felszolgálása a menüt tekintetbe véve a munkaasztal takarítása a kiadott recept megcsinálása 
 | 
| Képesség | 
 saját ötlet alapján is A felszerelések összeállítási paramétereinek fontossága 
 | 
| 
 A kávé készítés alatt előforduló hibák 
 | |
| 1. Munkamódserek 2. gyakorlatok, workshop-ok 
 | |




