Box 1 Adhat Box4

Médiamegjelenések

Médiamegjelenéseink

 

Lista

 

Egyenlő eséllyel cikk

 

 

 

Az UniCredit Alapítvány és az UniCredit Bank Hungary Zrt.  Szociális Innováció társadalmi célú pályázatanának egyik nyertesei lettünk

 

Amennyiben a videó nem jelenik meg kérem kattintson: IDE

 

 

HELLO WORK A MUNKÁBAÁLLÁSÉRT
A megváltozott munkaképességű vagy fogyatékossággal élő emberek foglalkoztatásának elősegítése érdekében szakmai napot szervezett a Civil Centrum. A „Hello work” elnevezésű program keretében egyebek mellett a foglalkoztatás bővítését szolgáló bértámogatásról és a lehetőségekről is tájékoztatást kaptak a civil szervezetek és a megjelent cégek képviselői.

 

Esély Című műsor 2013. februái 1. adása

A videókhoz kérem kattintson: IDE

 

Hír TV adása

Gyógyhír: A magyar társadalom többnyire úgy tekint a hallássérültekre, mint nehezen képezhető, kvalifikált munkakörökben nem foglalkoztatható rokkantakra, akik beteg emberek.

Amennyiben a videó nem jelenik meg kérem kattintson: IDE

 

 

Hallatlan Jelnyelvi híradó Januári adása: A videó megtekinthető Itt

9.tv Ferencváros Televíziója

Siketek és nagyothallók munkavállalását segíti elő a Munka-Kör Alapítvány a Hallássérültekért. A munkáltatók között ferencvárosi céget is találtunk

 

Amennyiben a videó nem jelenik meg kérem kattintson: IDE

 

Ide nem hallás kell, pajtás

Koncz Tamás2015. 04. 05. 06:55

A futárkodáshoz erős láb kell, nem fül - vallja a hallássérült Dobra Dani, aki kitartásával a Hajtás Pajtás csapatát is meggyőzte. "A központtal csetelek, a megrendelőnek táblára írok, beszéd nélkül is boldogulok", mesélte a biciklis futár, aki tolmács segítségével munkájáról, mindennapjairól kérdeztünk.

Csörög a telefon a Vörösmarty utcában, csomagot küldenek egy óbudai ügyfélnek, a futárszolgálat diszpécsere pedig leadja a megrendelést az éppen szabad munkatársnak.

Szinte minden a szokott módon zajlik, a különbség csak annyi, hogy most a siket Dobra Dani kapja a fuvart, neki pedig Messengeren írják meg a címet, vagy az esetleges programváltozást. A hallássérült futár három hónapja dolgozik a Hajtás Pajtásnál, és eddig profin vette az akadályokat, megállta helyét halló társai között.

Karácsonyi ajándék volt

"Karácsony előtt, a Facebookon láttam az álláshirdetésüket. Régóta figyeltem már a pesti futárokat, tudtam, hogy erre a munkára alkalmas vagyok, ezért gyorsan jelentkeztem is" - mondta még indulás előtt, jeltolmácsa segítségével Dani, aki korábban versenyszerűen biciklizett, tehát fizikailag is bírja a munkával járó tempót.

Bizonyítania kellett

A felvétel azonban nem ment olyan simán. Mint sok élethelyzetben, a 20 éves fiúnak itt is meg kellett birkóznia a fogyatékossága miatti előítéletekkel.

Aggodalmait nem titkolta Sinya, Dani főnöke sem. "Eleinte tartottam tőle, hogy siketet vegyünk fel, hiszen a futárkodás masszívan telefonálásra, kapcsolattartásra épül, neki sem akartam kudarcélményt.

A profi futárszolgálatot is meggyőzte rátermettségéről Dobra Dani

Dani viszont nagyon pörgött az állásra és szó szerint szétbombázta az ellenállásomat. Adtunk hát neki két próbafuvart, és időn belül szépen megcsinálta. Egy héten belül betanult, és bizonyította, hogy menni fog neki" - idézte fel a kezdeteket Sinya.

Nem kell a párna

Hozzátette, hogy futárjuk azóta is teljes értékű munkát végez: nem kellett - nem is akarták - kipárnázni az útját, Dani megoldja a váratlan helyzeteket is. Ha a kiszállításnál kavarodás lenne, persze a diszpécser beszél helyette, de ilyen bárkivel előfordulhat.

Három hónapja teker futárként, nem párnázzák ki az útját

Forrás: Origo

Danit elkísértük a megadott óbudai címre, hogy nyomon kövessük munkáját. Mint mesélte, a megrendelők általában normálisan viszonyulnak hozzá. Ha szól, hogy siket, csak előzékenyebbek lesznek, és próbálnak artikulálni, ami hasznos, hiszen jól olvas szájról.

Váratlan belépő

A budapesti közlekedés már rázósabb ügy. "Hallókészülékkel valami átszűrődik, de így sem tudom, honnan szól a sziréna, ezért fokozottabban figyelek, nézek előre-hátra" , mondta a futár, akinek nem is a hangok hiánya jelent gondot - ehhez már régen hozzászokott - hanem a rossz látási viszonyok. A villamos mögül kilépő járókelő, a váratlanul beforduló autó mind komoly boruláshoz vezethet, igaz, ezzel a halló kollégáknak is meg kell küzdeniük.

Koncertre is hívták

Dobra Dani három hónapja van a futárszolgálatnál, ezalatt beilleszkedett, haverokat szerzett. Munka után együtt lóg vagy túrázik a kollégákkal, volt, hogy koncertre is hívták, mert elfeledkeztek siketségéről.
A munkahelyen kívül viszont inkább csak saját közösségében mozog, éles a határvonal a hallók és a siketek társadalma között.

Zárt világ

"Nagyon szűk és zárt kis világ az övék, ahol mindenki ismer mindenkit. Többnyire körön belül ismerkednek, a kommunikációs akadály a „vegyes" barátságokat, párkapcsolatokat is ellehetetleníti" - mesélte Dani jeltolmácsa, Babutsán Rita, aki régről ismeri a bicikliőrült fiút.

Kevés a munka

A tolmács hozzátette, a siketek elszigeteltsége a foglalkoztatásban is megjelenik: Danié sikertörténetnek mondható, a hallássérültek többsége ugyanis nem kap munkát, segélyekből élnek, csak a szerencséseket foglalkoztatják megváltozott munkaképességűként.

Kollégái feledékenységből még koncertre is elhívták. Jól érzi magát a cégnél, de főként siketekkel barátkozik

Forrás: Origo

Korábban a fiúk nyomdában dolgozhattak, mert nem zavarta őket a zaj, ma már ez is gépesített szakma. Elmehetnek persze asztalosnak, hidegburkolónak is, de nyilván kevesebb esélyük van az épp hallású versenytársakkal szemben. A lányokat általában bőrdíszművesként vagy a textiliparban foglalkoztatják, már ha van igény a munkájukra.

Öntudat kérdése

A közösség azért is zárnak tűnhet, mert aránylag kevesen vállalják öntudatosan fogyatékosságukat: összesen 71 ezer ember vallja magát hallássérülnek Magyarországon. Eközben kétszer-háromszor annyian is küzdhetnek hallási problémákkal, akik inkább szeretnének az épek közösségéhez tartozni, maguknak sem ismerik be a problémájukat.

"A 80 éves néni a világért nem ismerné be, hogy elvesztette a hallását, míg a születésétől fogva siketnek ez a természetes. Vállalni ezt a terhet identitás kérdése is" - jegyezte meg a jeltolmács.