Box 1 Adhat Box4

Hallókészülékek

A hallásproblémával élők nagy része nehezen fogadja el a tényt, hogy hallókészülékre van szüksége. Ha még nem is szántuk rá magunkat a vásárlásra, tájékozódni már a vizsgálat előtt is érdemes. Most induló sorozatunkból megtudhatja, hogy milyen költséggel jár egy hallásvizsgálat, és mennyibe kerül egy hallókészülék. Ebben a részben arról írunk, hogy ki jogosult a támogatásra, mekkora könnyebbséget jelent ez számunkra, és hogy mennyibe kerülnek az OEP által támogatott hallókészülékek.

 

Jó, ha tudja, hogy vannak olyan hallásközpontok, ahol a teljes körű hallásvizsgálatot akár ingyenesen is elvégzik. Persze a legtöbben nem is a vizsgálat, hanem inkább a hallókészülékek költségvonzatától riadnak vissza.

A hallókészülékek gyógyászati segédeszközöknek minősülnek, tekintettel arra, hogy ezek a készülékek a hallásproblémával élők életminőségének javulását szolgálják. A gyógyászati segédeszközök nem vénykötelesek, ezért, ha hallókészüléket szeretnénk vásárolni, csak akkor van szükségünk vényre, ha szeretnénk igénybe venni a társadalombiztosítási támogatást. Vény nélkül a készülék teljes árát a vevő fizeti ki, ezért is érdemes az OEP támogatást igénybe venni.

 

Ki veheti igénybe a támogatást?

Ha magyar állampolgárok vagyunk, és rendelkezünk érvényes TAJ kártyával, lehetőségünk van OEP támogatással is hallókészüléket vásárolni. Nem elég azonban, hogy mi úgy érezzük, szükségünk van a készülékre, fül-orr-gégész és audiológus szakorvosnak kell megállapítania a halláscsökkenésünk mértékét. Ezt követően, mintha csak gyógyszert vásárolnánk, receptre írják fel számunkra a megfelelő hallókészüléket.

 

Mennyibe kerül egy hallókészülék?

Fontos információ, hogy az OEP nem minden hallókészülékhez nyújt támogatást. Az OEP információs weboldalán (http://sejk.oep.hu) szabadon és ingyenesen elérhető az a lista, melyen a támogatással vásárolható hallókészülékeket tartalmazza. Itt megtekinthető a készülékek teljes (támogatás nélküli) ára, a támogatás mértéke, és az általunk fizetendő összeg.

 

A támogatás mértéke készülékenként eltérő. Ennek az az oka, hogy a különböző típusú hallásproblémákhoz kapcsolódóan bizonyos hallókészülék csoportokat alakítanak ki. Ez azt jelenti, hogy egy adott típusú hallásproblémának a korrigálására egy adott csoportba besorolt hallókészülékek alkalmasak. Egy csoporton belül a legalacsonyabb árfekvésű hallókészülék árához az OEP 70%-os támogatást nyújt. Csupán ezzel az összeggel járulnak hozzá az egyazon csoportba tartozó, magasabb árfekvésű hallókészülékek megvásárlásához is, ezért van az, hogy a drágább készülékekre százalékos mértékben alacsonyabb támogatást kaphatunk, mint az alacsonyabb árfekvésű darabokra.

 

Tehát összefoglalva a 70%-os OEP támogatás az adott csoporton belül a legalacsonyabb árú készülékre vonatkozik, az ennél drágább készülékek támogatása ennél kisebb mértékű, ám összegszerűen azonos.

 

Hallókészülék olcsón. Hol vásároljak?

Sokan kérdezik tőlünk, hogy hol érdemes hallókészüléket vásárolni. Erre a lehető legjobb válasz az, hogy olyan hallásközpontban, ahol a lehető legjobb szolgáltatásban részesülhetünk. Ugyanis amennyiben OEP által támogatott hallókészüléket vásárolunk, mindenhol ugyanazt az összeget fizetjük.  Az OEP listáján szereplő termékek árát az OEP határozza meg, és ettől az ártól a forgalmazók nem térhetnek el. Tehát olyan nem fordulhat elő, hogy egy támogatott készüléket egyes helyeken olcsóbban, máshol drágábban kínálnak. Ezért is érdemes arra törekednünk, hogy olyan hallásközpontban vásároljunk, ahol a készülék mellé kiváló hallásspecialisták által végzett, teljes körű hallásvizsgálatot végeznek, és professzionális szolgáltatást nyújtanak. Hiszen a termék és az ár mindenhol ugyanaz, a szolgáltatás színvonalában azonban meglehetősen nagy különbségek vannak.

Kedvezményt csupán a teljes áron vásárolt, nem támogatott készülékek árából kaphatunk, ám ilyen esetben sem javasoljuk, hogy csupán az ár alapján döntsünk: hallókészülékünk csak akkor lesz igazán segítségünkre, ha az valóban alkalmas a hallásproblémánk korrigálására, és megfelelő módon van hallásunkhoz igazítva.

 

Mit jelent a kihordási idő?

Az OEP a támogatást úgynevezett kihordási időre állapítja meg. Ez az időtartam a jelenlegi jogszabályok szerint 6 év. Ez azt jelenti, hogy 6 évente van lehetőségünk OEP támogatással új hallókészüléket vásárolni. Természetesen a jobb és bal fülére ez külön értendő, tehát például ha csak a bal fülén visel hallókészüléket, és jobb oldalon is halláscsökkenés tapasztalható, ettől függetlenül igénybe vehető a támogatás a jobb fülre is. Kivételt képeznek a kihordási idő alól azok az esetek, amikor valakinek oly mértékben romlik a hallása, hogy a jelenlegi készülékével az semmilyen beállítással sem korrigálható. Ilyenkor kivételes esetekben igényelhető újabb támogatott hallókészülék.

 

Hallókészülék ingyen a közgyógyellátás keretében

A társadalmi szolidaritás elve alapján lehetőség van arra, hogy bizonyos gyógyászati segédeszközökhöz, többek között a hallókészülékhez, ingyenesen juthassunk hozzá. Ehhez érvényes Közgyógyellátási Igazolvány szükséges, melynek keretében nem csupán a hallókészüléket, a későbbiekben (a kihordási időn belül) annak esetleges javítását is a társadalombiztosítás finanszírozza. A közgyógyellátás szociális alapon igényelhető, és a jogosultság megállapítására való kérelmet a lakóhelye szerinti illetékes jegyzőhöz kell benyújtani. Amennyiben érintett lehet, érdemes ellátogatnia háziorvosához, aki majd beutalja a szükséges vizsgálatokra, és segítséget nyújt ahhoz, hogy hol kell benyújtania a kérelmét.

 

http://www.geers.hu/

https://hu.hearing.siemens.com/

http://www.bernafon.hu/

http://www.amplifon.hu/Pages/default.aspx

http://fundafon.hu/

http://www.pannonhallas.hu/

http://widex.hu/

http://phonak.hu/

http://www.fundamed.hu/

 

Ébresztőóra és jelzőrendszerek hallássérülteknek:

 

https://www.bestsound-technology.hu/products/accessories/bellman/

http://www.amplifon.hu/hallokeszulek-elem/ebresztoorak/Pages/default.aspx

http://www.pannonhallas.hu/index.php/egyeb-termekeink/hallassegito-eszkoezoek