Box 1 Adhat Box4

Azt hiszed, ufó vagyok, az a baj (Belga)

Különleges cover készült a Bëlga slágerére. A szövegírók és az előadók nem átlagos emberek, az Átértékeled? című daluk is erről szól. Klippremier a Kultúrparton.

 

 

Bényi Kati, Gönci Som Kinga, Kovács Vera, és Móricz Laura az ELTE Gyógypedagógiai Karának hallgatói – a fenti kisfilm pedig a vizsgafeladatuk. Tanáruk, Horváth Péter bíztatására vágtak bele a különleges projektbe. „Olyan dolgot akartunk létrehozni, ami segít a fogyatékossággal kapcsolatos előítéleteket feloldani. Egyetértettünk abban, hogy a fiatalokat szeretnénk megfogni, az ő szemléletüket átértékeltetni, elgondolkodtatni, és rajtuk keresztül az egész társadalomra hatni. Négyen összeültünk, jöttek az ötletek, és azt találtuk ki, hogy csinálni kell egy számot, ami remélhetőleg a nyár slágere lesz, és aminek a meghallgatása után talán megváltozik sokak szemlélete.”

A Bëlga: Az a baj c. dalára esett a választásuk, és a nem mindennapi feldolgozásra az együttes és a kiadó is engedélyt adott, sőt, a zenei alapot is biztosították a munkához. Kezdődhetett a szövegírás, amit azért megelőzött némi kutatómunka: több fogyatékos csoporttal is felvették a kapcsolatot, hogy megtudják, mi zavarja őket a legjobban, szerintük miben kéne a társadalomnak változnia. Jött egy-két jó ötlet, és végül összeállt a szöveg. Már csak az volt a kérdés, hogy kik éneklik fel a dalt? Egyértelmű volt, hogy a produkció akkor lesz hiteles, ha az érintettek mondják el benne a problémáikat. Némi keresgélés után összeállt a csapat: Abramov Dani, Horváth Roland (Rapstrars), Erdős Balázs, Medetz Attila (Baltazár Színház), Fekete Gy. Viktor (feketegyviktor.hu), Juhász Tomi (Davies Korner, Vaklárma), és Veres Robi (MCDC) énekelték fel a nótát.

„A flashmob gondolata az elejétől fogva megvolt, tulajdonképpen ezért készítettük el a számot is. Az esélyegyenlőség napjára, május 5-ére szerveztünk egy performanszot, itt hangzott el először a dal. A cél az érzékenyítés és a figyelemfelhívás volt, no meg az elkészült zeneszám megismertetése a nagyközönséggel. Ekkor már több operatőr is azon dolgozott, hogy egy kliphez – amit végül egy lelkes vágó készített el nekünk – legyen megfelelő képanyag.”