Blog categories

Comments

Éld át és cselekedj! – az Adjukösszén is támogathatod legújabb projektünket

A siketek és nagyothallók egyes képességei jobbak, mint a hallóké, mégis bármit tesznek, kevésbé ismerik el őket, és többnyire az épek árnyékában, hátrányos helyzetűként élnek. Ezen akar változtatni az a hallássérültek alig-alig ismert világát bemutató kisfilm, amit a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemmel karöltve valósítunk meg, és a tervek szerint országos médiumokban, közterületeken fogunk vetíteni.

De miről is szól ez a történet?

A siketek és nagyothallók fogyatékossága olyan tréningre kényszerítette szemüket, mely a hallóknak eszébe sem jutna – pedig a perifériás látás 100%-os kihasználása mindenkinek előnyére válna! A siketek nehézség nélkül néznek feliratos filmeket, mert szemük egyszerre fókuszál a képre és a feliratra, így agyuk gördülékenyen dolgozza fel a küldött információt.

Az utcatáblákat, térképet, környezetüket egyszerre tanulmányozzák, és mások arcából is jobban olvasnak, mint a hallók. Utóbbi úgy is működhet, mint egy hazugságvizsgáló – a siketeknek ez teljesen természetes.

A hallássérültek „szuperképességei”

A világ szuperhősökre, különleges képességekre vágyik, és nem vesszük észre, hogy mindez valóság, itt létezik körülöttünk most is, csak az emberi előítélet és félelem gátol abban, hogy észrevegyük.

Tegyünk együtt a hallássérültekért, hiszen ők már tesznek értünk! Ők segítenek eloszlatni a félelmeinket, amikor elképzeljük életünket hallás, látás, mozgás vagy éppen a rágás képessége nélkül. Amikor mi, épek mindennek gondolatától is megrázkódunk érzelmileg, ők példaként állnak előttünk, és a jelenlétükkel bátorítanak minket.

Éld át és cselekedj! – közös projekt a MOME-vel

A művészet eszközeivel fogja bemutatni a hallássérültek világát az a kisfilm, aminek elkészítéséről még júniusban írtunk alá szándéknyilatkozatot a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Media-Design tanszékével. E megállapodás eredményeképpen 2019. szeptembertől indul egy féléves képzés a tanszéken Erhardt Miklós tanár úr vezetésével, aminek célja egy egy-másfél perces film megvalósítása, az egyetem tanárai és diákjai segítségével.

A szakemberek és a diákok önkéntesen vesznek részt a munkában, ám a drága stúdióeszközök bérléséhez adományokra is szükségünk lesz. Éppen ezért, a gyártásához szükséges 6,5 millió Ft-ot nyilvános gyűjtésből fogjuk előteremteni.

Segítse Ön is e fontos projekt megvalósítását egyszerűen és átláthatóan, az Adjukössze felületén keresztül történő utalással! Ne feledjék, lehet jobb az élet mindenkinek! Tegye hozzá Ön is a magáét, és nem marad eredménytelenül.

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-image: url(http://munkakor.limelabsinteractive.com/wp-content/uploads/2018/07/alapert_ht01.jpg);background-color: #c9c9c9;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 200px;}